Zapraszamy osoby mające problemy z prawidłowym żywieniem, chcące schudnąć, przytyć czy racjonalnie się odżywiać.

Profilaktykę i leczenie dietetyczne prowadzimy między innymi w:

– nadwadze i otyłości, zespole metabolicznym, zespole X,

– stresie, zmęczeniu, braku energii, zmiennych nastrojach, depresji poporodowej, zespole napięcia przedmiesiączkowego

– długotrwałej terapii kortykosteroidami

– chorobach tarczycy: hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy, stan po usunięciu tarczycy

– chorobach wątroby: przewlekłe i wirusowe zapalenia wątroby, marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby przez leki lub alkohol, kamicy wątrobowej

– chorobach nerek: zespół nerczycowy, przewlekła niewydolność nerek

– kamicy moczanowej, nerkowej, szczawianowej, wapniowej i żółciowej

– chorobach stawów

– insulinoopornosci, hiperinsulinemii, cukrzycy typu I i II

– osteoporozie

– niedokrwistości

– nietolerancjach i alergiach pokarmowych

– nadciśnieniu tętniczym

– chorobach serca i naczyń: miażdżyca, hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia, dyslipidemie stan pozawałowy

– chorobach wieku dziecięcego: biegunki, alergie, nietolerancje pokarmowe, niedożywienie, nadwaga, otyłość

– niedoborach żywieniowych, w tym kacheksja (chemioterapia, radioterapia)

– chorobach żołądka i dwunastnicy: wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, zaburzenia czynnościowe żołądka, przewlekły nieżyt żołądka, resekcja żołądka

– chorobach jelita cienkiego i grubego: przewlekłe zapalenie jelit, celiakia, , choroba uchyłkowa jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego, zaparcia nawykowe, biegunki, wzdęcia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, hemoroidy

– chorobach trzustki: ostre i przewlekłe zapalenia trzustki

– okresie ciąży i karmienia

– okresie przekwitania – menopauzy u kobiet, zwłaszcza z dokuczliwymi objawami, gdy hormonalna terapia zastępcza (HTZ) nie może być stosowana

– depresji, chorobie afektywnej dwubiegunowej, schizofrenii, zaburzeniach nastroju, alkoholizmie, uzależnieniu od narkotyków

– profilaktyce żywieniowa chorób nowotworowych, w tym m. in. rak jelita grubego, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, nowotwory płuc, przełyku, żołądka, nowotwory hormonozależne (rak piersi i rak endometrialny), nowotwory pęcherza moczowego i gruczołu krokowego

– przeroście prostaty, w tym zapobieganie przez dietę

Przy pomocy odpowiedniego doboru sposobu żywienia zwalczamy choroby autoimmunologiczne oraz stale powracające.